tilbake til hovedsiden

Historien om en elsket og misbrukt kamel

Sangen om Kamelen Klara synges over hele landet, i litt ulike versjoner. Den er svært populær som bevegelsessang for de aller minste.

Sangen om Kamelen Klara ble opprinnelig skrevet av Knut Anders Løken og Carl Fredrik Falkenberg - så langt tilbake som i 1981. Det var et dukketeater som trengte sanger, og Kamelen Klara fikk dermed sin første rolle i forestillingen "Gåbortdalen". I handlingen var Kamelen Klara den som fant frem, og som rappet pannekaker, mens alle de andre gikk seg bort - og fikk ingen pannekaker.

Kanskje på TV?
I 1989 sto Kamelen Klara foran sitt store gjennombrudd. Hun skulle på TV! Men noen i NRK hadde glemt at det var 17. mai, og dermed måtte den lille kamelen vike plassen for festkledde barn. Så Kamelen Klara kom aldri på TV likevel. Fire korte programmer ble spilt inn, Bjelleklang sang, men tapen har senere blitt borte.

En hemmelig ambassadør
I mellomtiden hadde komponistparet lekt med sangen både blant voksne og barn, og plutselig hadde sangen fått en hemmelig ambassadør. En eller annen - man vet ikke hvem - hadde tatt med seg sangen inn på en lærerskole, og lært den bort videre. I løpet av 90-tallet ble sangen spredt over hele landet, og sunget av de aller minste - ofte i en litt enklere versjon enn originalen.

Den dumme tiden
Så kom den dumme perioden. Noen forlag begynte å spille inn sangen uten å sjekke rettighetene, og i versjoner som opphavsmennene ikke hadde tillatt. Sangen ble også pøst ut som reklame. Noen forlag anførte opphavet som tradisjonell, ukjent - eller som "norsk folkemelodi". En norsk folkemelodi om tigre og kameler - litt pussig kanskje?

Endelig på CD!
I 2008 kom endelig Kamelen Klara tilbake i sin opprinnelige versjon. På cd-en "Syng og lek med Kamelen Klara" kan du finne den originale sangen, pluss 13 andre sanger av det samme komponistparet. Flere av sangene baserer seg på lek og bevegelse med musikk - akkurat som Kamelen Klara herself! Sangerne er Glenn Gulli, Marianne Bondevik og barnekoret Levende lys.

"Kamelen Klaras jul"
I 2009 kommer Kamelen Klara tilbake på scenen i forestillingen "Kamelen Klaras jul", som handler om en svært dramatisk julaften på Sirkus Salabim. Fire unge musikalstudenter opptrer i rollene som Kamelen Klara og vennene hennes.

HER kan du kjøpe CD med tekster og bevegelser
HER kan du laste ned enkeltspor
© 2016 kopirett Kamelen Klara AS | E-post: salg@kamelenklara.no | Org nr: 993284955 | Personvern